Recept

Här nedan finns ett urval av recept som vi anser passar utmärkt att göra med honung.


Honungsknäck

(40-50 st)

Ingredienser

2 dl Honung
1 dl Vispgrädde

Gör så här

1. I en tjockbottnad kastrull blandas alla ingredienserna.
2. Koka upp (Skummar en hel del – var försiktig).
3. Koka under ständig omrörning tills massans temperatur är ca 125°C eller gör kulprovet till lagom knäckighet.
4. Häll upp i knäckformar.

Kulprovet

Ta lite av knäcksmeten och droppa ner i kallt vatten.
När smeten kallnat har den knäckens konsistens. Vill du ha en fastare knäck koka lite till. Det går fort från klibbig till hård på bara ett par graders skillnad.



Honungspannacotta

(4 portioner)

Ingredienser

3½ gelatinblad
1½ msk vatten
1½ dl honung
3 dl yoghurt
2 dl mjölk
1 tsk vaniljsocker

2 syrliga äpplen
2 msk socker
bakpulver

Gör så här

1. Lägg gelatinblad eller gelatinpulver i vatten och låt svälla 5 minuter.
2. Smält honungen. Lös upp gelatinet i honungen.
3. Rör ihop yoghurt, mjölk och vaniljsocker.
4. Blanda allt och häll upp i glas eller formar.
5. Ställ i kyl minst 2 timmar tills det stelnat.
6. Skala och kärna ur äpplena.
7. Koka upp äpplena med lite socker till äppelkompott.

Tips

Ett par tunna äppleskalstrimmor på toppen att förgylla rätten med. Garnera gärna dessutom med en bit honungskrisp och lite äppelkompott.
Honungskrisp görs genom att smälta honung och värma till ca 130°C. Blanda snabbt i lite bakpulver. Häll ut på bakplåtspapper. Låt stelna.